Effectieve Behandelingen voor Rugpijn door Verslapte Spieren - Renaissance Beauty Clinic

Welkom bij Renaissance Beauty Clinic in Antwerpen-Berchem, waar we gespecialiseerd zijn in het bieden van effectieve behandelingen voor rugpijn veroorzaakt door verslapte spieren. Ons ervaren team van experts staat klaar om je te begeleiden en op maat gemaakte oplossingen te bieden voor dit veelvoorkomende probleem. Leer meer over wat rugpijn door verslapte spieren is, de oorzaken ervan, en hoe wij het behandelen bij Renaissance Beauty Clinic voor een gezonde, pijnvrije rug.


Oorzaken van rugpijn

Rugpijn heeft vaak niet één simpele oorzaak, maar kan te wijten zijn aan een of meer van de volgende zaken:


  • slechte houding

  • gebrek aan lichaamsbeweging, resulterend in verstijving van de wervelkolom en zwakke spieren

  • spierverrekkingen of verstuikingen.

Naast de hierboven genoemde zaken zijn er ook specifieke aandoeningen die verband houden met pijn in de rug. Het is belangrijk om te onthouden dat hevige pijn niet noodzakelijkerwijs betekent dat er een ernstig probleem is.

Onderzoek naar de relatie tussen zwakke kernspieren en lage rugpijn

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende menselijke aandoeningen en er zijn verschillende oorzaken. Van impactblessures tot degeneratieve aandoeningen: er zijn een aantal redenen waarom u pijn in uw onderrug ervaart. Zoals elke rugpijnlijder weet, beperkt het de bewegingsvrijheid, veroorzaakt het pijn en voorkomt het vaak dat u een volwaardig leven kunt leiden. Zwakke kernspieren kunnen een factor zijn, ongeacht hoe uw blessure is ontstaan of wanneer de pijn begon.


Je zult merken dat fysiotherapeuten veel nadruk leggen op het versterken van de kernspieren, en dat is juist om deze reden. Je kernspieren omvatten de buik, heupen, bekken en rug, die een cruciale rol spelen bij het handhaven van balans en stabiliteit. Maar misschien nog belangrijker: het versterken van uw kernspieren kan rugpijn helpen verlichten en herhaling van het probleem voorkomen.


Het is begrijpelijk dat u zich afvraagt of uw kernspieren mogelijk bijdragen aan uw chronische rugklachten. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat er verschillende oorzaken zijn voor lage rugpijn. Daarom is het van cruciaal belang om andere oorzaken te onderzoeken voordat u een oordeel velt. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat chronisch ongemak in de onderrug verband houdt met zwakke kernspieren.

Inzicht in uw kernspieren

Er bestaat een populaire misvatting dat je kernspieren alleen maar je buikspieren zijn. Hoewel ze er deel van uitmaken, omvat je kern alle spieren rond het middengedeelte van je lichaam. Dit ingewikkelde netwerk van spieren wikkelt zich rond je romp en verbindt het bovenste deel van je lichaam met het onderste. Hier zijn enkele van de spieren waaruit je kern bestaat:


  •        Rectus abdominis

  •        Dwarse buikspieren

  •        Obliques

  •        Erector spinae

  •        Multifidus

  •        Diafragma

De primaire rol van deze spieren is het ondersteunen van uw wervelkolom, het bevorderen van een goede houding en het mogelijk maken van een volledig bewegingsbereik. Wanneer een van deze spieren zwak of beschadigd is, kan uw wervelkolom, en dus uw hele lichaam, lijden.

Hoe een zwakke rugkern leidt tot lage rugpijn

Kort uitgelegd: als uw kernspieren zwak zijn, kunnen ze uw wervelkolom niet correct ondersteunen. Als gevolg hiervan moeten de spieren in uw onderrug meer werk doen dan ze in staat zijn, vaak leiden tot spanningen en ongemak. Een goede manier om dit zelf te testen is door op één voet te gaan staan. Wanneer je je evenwicht verliest, probeer dan je kernspieren te gebruiken in plaats van iets vast te pakken om jezelf overeind te houden. Door uw buikstreek aan te spannen, krijgt u vrijwel onmiddellijk stabiliteit. Als dit niet gebeurt, moeten uw kernspieren mogelijk versterkt worden.


Lage rugpijn kan vaak verergeren als uw kernspieren ook zwak zijn. Vergeet niet dat je kernspieren ook een goede houding ondersteunen. Als de spieren zwak zijn of als u rugpijn ervaart, heeft u de neiging om onderuit te zakken of in een slechte houding te vallen om de pijn te verlichten. Het is een vicieuze cirkel omdat een slechte houding je toestand op de lange termijn alleen maar verslechtert.


Je kernspieren dienen ook als bescherming voor je wervelkolom tijdens activiteit. Dus als u onjuiste tiltechnieken gebruikt of lange tijd zit zonder goede ondersteuning van de kernspieren, treden blessures gemakkelijker op.

Een vicieuze cirkel: weinig beweging, spierzwakte, rugpijn

Hoe langer de disproportionele verhouding tussen beweging en ontspanning enerzijds en belasting en spanning anderzijds blijft duren, des te meer raakt de persoon in kwestie verstrengeld in een vicieuze cirkel. Een gebrek aan beweging en aanhoudende stress veroorzaken een gespannen houding. Die leidt tot rugpijn. Als er al iets aan gedaan wordt, zijn het alleen de symptomen en niet de oorzaken die bestreden worden: vaak komen er pijnstillers aan te pas om snel weer 'fit' te zijn. Van beweging en dus versoepeling is geen sprake. De spanning wordt erger en zo ook de pijn. Beweging wordt vermeden, ze doet immers pijn. Beetje bij beetje ontwikkelt zich een spierzwakte en de rugpijn wordt chronisch.

Waarom kernspieren versterken?

Het vergroten van de kernkracht gebeurt niet van de ene op de andere dag, en het gaat niet om het tillen van veel zware gewichten. Iedereen kan zijn kernspieren versterken, ongeacht leeftijd, fitnessniveau of algehele kracht. Zoals gezegd is uw fysiotherapeut het best geplaatst om eventuele spierproblemen die u heeft, te identificeren en te beoordelen.


Zij kunnen u door een reeks oefeningen leiden die zijn afgestemd op uw behoeften, waarbij u geleidelijk stap voor stap uw kernkracht opbouwt. Het overdrijven van deze oefeningen kan de aandoening verergeren en het moeilijker maken om je core te versterken. Het is dus van cruciaal belang om de richtlijnen van je fysiotherapeut te volgen.


Sommige kernspieren zijn moeilijker te activeren en te versterken dan andere. Hierbij komen toestellen zoals de EM-Fitness goed van pas. Deze krachtige machine laat je spieren samentrekken en zorgt voor een snelle spieropbouw op niveau van je spierkern, zonder beweging. Na verloop van tijd kunt u voortdurende verbetering, betere stabiliteit en balans verwachten, en, het allerbelangrijkste, minder rugpijn – of bij voorkeur helemaal geen.

Klanten Reviews

Verlichting nodig van lage rugpijn? 

EM Fitness

Als u last heeft van rugpijn en niet weet waar u terecht kunt, kan de HBC EM-fitness bij Renaissance Beauty Clinic iets voor u zijn. We gebruiken geavanceerde elektromagnetische energie om spieren te stimuleren tot diepere samentrekkingen, waardoor spiergroei wordt gestimuleerd en de spierkern doeltreffend versterkt. Dit resulteert in een verbeterde mobiliteit, verlichting van rugpijn en versterking van de kernspieren voor langdurige voordelen.


Prijzen en meer info

Renaissance Beauty Clinic

Als u geïnteresseerd bent in onze geavanceerde behandelingen om uw lage rugpijn te verlichten, neem dan vandaag nog contact op met Renaissance Beauty Clinic. Wij bespreken graag uw huidproblemen en stellen samen met u een behandelplan op maat op. 

Boek nu je gratis online consultatie of kies direct je behandeling hierboven en boek online.


Voor meer informatie over al onze behandelingen en prijzen kunt u deze pagina raadplegen.

U kunt ons ook bellen, whatsappen of mailen. Ons deskundige team beantwoordt graag uw vragen en helpt u bij het vinden van een behandeling die bij u past.